Ingrid Febr - Mars 2018
Ingrids jordenrunttur med Stefan och Marianne förevigad med bilder från Stefans vardagsblogg och fakta från Wikipedia. Köpenhamn - London - Los Angeles - Cook Islands - Auckland - Samoa - Auckland - Singapore - Köpenhamn. En totalt 44000 km lång semesterresa och en total flygtid på 75 timmar. Huvudmålet är Polynesien och närmare bestämt Cook Island och Samoa.
Polynesien ("De många öarna"; grekiska poly - många och nesos - öar, jämför med Melanesien och Mikronesien) är en etnografisk region i Oceanien som är cirka 5 milj km² stor och med cirka 6 miljoner invånare (1991). Området består av ett antal öar och ögrupper mellan Hawaii, Nya Zeeland och Påskön och befolkas huvudsakligen av polynesier, dvs människor som talar polynesiska språk.
I Stilla havet finns över 20 000 öar. Den till ytan största delen av Stilla havet kallas Polynesien. Det är alltså en triangel, vars norra spets markeras av Midwayöarna och Hawaii, dess södra av Nya Zeeland och dess östra av Påskön.
Polynesien är sent befolkat av människan. Det är den större geografiska region som befolkats sist. Samoa och Tonga är de öar i Polynesien dit människan först kom. Det skedde för ungefär 3 000 år sedan. Ungefär 1 700 f.Kr. kom utvandrare till Filippinerna, säkerligen från det asiatiska fastlandet. 200 f.Kr. hade människor nått Tahiti. Från denna ögrupp seglade sedan flottar och kanoter norrut och söderut. 300 e.Kr. befolkades Hawaii och 1 100 e.Kr. Nya Zeeland.
Fredag 16: Äntligen dags! Flyg Köpenhamn - London, Heatrow - Los Angeles.
Lördag 17: Ingrid njuter av 23-gradig värme i Los Angeles innan nästa flyg Los Angeles - Rarotonga.
Måndag 19: Anlänt till Cook Island. Rarotonga är den största och folkrikaste ön av Cooköarna. Ön är 67 kvadratkilometer stor och har 9 500 invånare. Det är en bördig vulkanö, där det odlas kokosnötter och sydfrukter på export. Även turismen är viktig. Huvudorten Avarua är Cooköarnas huvudstad och är belägen på norra sidan av ön. Cooköarnas parlamentsbyggnader och den internationella flygplatsen är belägna på ön liksom Cook Islands Christian Church. Det finns bara en väg på Rarotonga som går runt hela ön och den tar cirka 45 minuter att åka. Två busslinjer finns, en som går medsols och en som går motsols.
Rarotonga omges av en stor turkosfärgad lagun, som sträcker sig flera hundra meter ut till revet, som sedan stupar utför.
Tisdag 20: Vi har köpt ett lås med adressen till vår hemsida. Låset kommer att fästas på en liten bro i Cooköarnas huvudstad, Avarua. Det står en minnestext på andra sidan men om du vill veta vad får du snällt åka dit och undersöka själv.
Onsdag 21: Damer med jetlag och lunch på Muri Beach.
Torsdag 22: Hotellrummet på KiiKii Inn & Suites som ligger i Mataveradistriktet.
Fredag 23: Resan går vidare. Nu till Aitutaki som är en av Cooköarna och ligger ungefär 225 km norr om huvudön Rarotonga. Den har ett invånarantal på ungefär 1 200 personer. Aitutaki är den näst mest besökta ön av Cooköarna och räknas som en av de vackraste öarna i Söderhavet. Aitutaki är en atoll med en stor lagun och rev gående runt ön. Högsta punkten är på 123 meter vid Maunga Pu på nordvästra sidan av ön. Omkring Aitutaki finns även en del mindre obebodda öar som Maina, Mangere, Akaiami, och Tekopua. Längst upp i norr finns en liten flygplats bestående av två startbanor varav en används. Den första byggdes av amerikanska trupper under andra världskriget. Flygplatsen används nu av Air Rarotonga som har dagliga flygningar till ön.
Många menar att Aitutaki är den vackraste ön i Stilla havet. En kolossalt stor lagun i blått och turkos, fylld med mängder av färgrika fiskar och omgiven av små öar med kritvita stränder och vajande palmer.
Efter en halvtimmes flygtur ut över det ändlösa Stilla havet, utan den minsta antydan till land, dyker ön upp som en liten palmbeklädd fläck i de turkosfärgade omgivningarna. Höjdpunkten för de flesta som besöker Aitutaki är en tur med båt ut i den stora lagunen, till öarna "One Foot Island" eller "Honeymoon Island". Det finns inte många bofasta på Aitutaki och det är ännu färre turister, så ni är nästan garanterade en strand helt för er själva.
Den första kända européen som satte sin fot på ön var kapten William Bligh och hans besättning från HMS Bounty den 11 april 1789. Det kända myteriet hände inte långt efter.
Lördag 24 - Måndag 26: Tre dagar på Aitutaki med hög värme vilket naturligtvis inte hindrade en båttur på lagunen på lördagen. På måndagen blev det flyg tillbaka till Rarotonga. Cockpit i Saab 340.
Här är lite fler bilder från lagunturen. Det är gott om fiskar. Här en Napoleonfisk som är lite över en meter lång. Lunch på en av Aitutakis obebodda öar där kaptenen stod för matlagning och underhållning. Vi hade äran att få plantera en kokosnötspalm på en sandrevel. Den som har planterat ett träd har inte levt förgäves.
Fantastiska stränder.
Färgglada korallfiskar.
Onsdag 28 - Fredag 02: Tillbaka på Rarotonga och här har vi ett helt hav för oss själva. Överlag kan man säga att Cooköarna är ganska sig likt. Det är dock mer trafik trots att turismen har minskat. Första tiden har varit varm med mycket sol, igår var det 33 grader i skuggan. Vi har inga problem med att få tiden att gå, det enda som är besvärligt är det här med internet, det fungerade till och med bättre på resan 2007! Uppträdande med polynesisk dans. Morgondopp i poolen på Kii-Kii.
Torsdag 01: Sista dagen och sista doppet på Rarotonga. Man behöver fläkta sig i den 33-gradiga värmen.
Fredag 02: Resan går vidare till Nya Zeeland. Auckland är Nya Zeelands största storstadsområde med 1,4 miljoner invånare. På maori heter staden Tamaki Makaurau eller Akarana. Den ligger 37 grader syd om ekvatorn på den nordvästra delen av Nordön. Avresa med NZ60 på fredagen men när vi efter 5 timmar landade var det lördag då vi hade passerat datumgränsen. Sky tower är ett TV-torn öppet för allmänheten. Tornet är 328 meter högt vilket gör det till den högsta fristående byggnationen på södra halvklotet. Det är den 28:e största byggnaden i hela världen.
Söndag 04: Nästa etapp går till Samoa som ligger söder om ekvatorn vid datumgränsen och cirka 350 kilometer öster om Wallis- och Futunaöarna och cirka 550 km väster om Cooköarna i den västra delen av ögruppen Samoaöarna.
Befolkningen uppgår till ca 179 500 invånare där ca 37 500 bor i huvudstaden Apia på Upolu. Vi landar på Faleolo International Arport och åker taxi in till Apia. På vägen blev det en liten paus och vi fick träffa taxichaffisens familj.
Apia var en liten by innan européernas ankomst till Samoa på 1830-talet. Mellan 1899 och 1914 var den huvudort i det Tyska Samoa och även under Nya Zeelands förvaltning förblev den huvudorten. 1962 utsågs Apia även formellt till huvudstad för det självständiga Samoa.
Samoa har ett tropiskt klimat, det vill säga varmt och fuktigt. Regnperioden varar från november till april och tyfoner är vanliga mellan december och mars. Den mineralrika askan från vulkanerna gör vegetationen extra frodig men det finns inga större däggdjur på öarna.
Måndag 05: Första frukosten på hotellet och första promenaden i Apia. Här har vi även en bra pool.
Tisdag 06: Här är lite blandade bilder från hotellet, grönsaktsmarknaden samt Robert Louise Stevensons hem och museum. Så här marscherar polisen varje morgon, hissar flaggan och spelar nationalsången. All trafik måste under tiden stå stilla. Sashimi på Sails restaurang. Vätskepåfyllning.
Onsdag 07 - Torsdag 08: Receptionen på Samoan Outrigger Hotel innan vi åker till Saleapaga som är en by på sydöstra kusten av ön Upolo. Här bor vi lite primitivare men jag har en egen hydda.
Fredag 08 - Söndag 11: Tillbaka i Apia trots en bilresa som blev lite längre på grund av ras över stora vägen. Papaseea Sliding Rock ligger finns i Seesee i Faleata distriktet ungefär 15 minuters bilresa från Apia. De är en sorts naturliga vattenrutschbanor där klipporna slipats av tusentals år av rinnande vatten.
Lite god mat på Sails restaurang med mjuk musik.
Måndag 12: Blandade bilder från Apia.
Tisdag 13: Damen som fixar frukosten, blomstermarknaden, vår härliga pool och besök på museum. Här märker man varför det under femton år kallades Tyska Samoa. Den 1 mars 1900 hamnade Västra Samoa under tysk överhöghet fram till den 29 augusti 1914 då Nya Zeeland under första världskriget annekterade området.
Onsdag 14: Andligt och kroppsligt.
Torsdag 15: En Bloody Mary på hotellet. Mörka moln på himlen och möjligen regn. Trodde inte det var möjligt att man kunde längta efter det.
Fredag 16: Sista kvällen i Apia blev det buffe och uppträdande på Sails restaurang.
Lördag 17: NZ295 till Auckland för byte. Datumgränsen passeras så klockan får ställas om 23 timmar.
Sista anhalten innan hemresan på tisdag blir Singapore. Singapore, formellt Republiken Singapore, är en önation och stadsstat i Sydostasien, som även är Asiens näst minsta land. Det är en republik vid Malackahalvön. Singapore saknar landgräns men har havsgräns till Malaysia i norr och till Indonesien i syd och sydväst. Singapore ligger cirka 137 kilometer norr om ekvatorn.
Flera forntida hamnstäder har legat på platsen, som under historiens gång har tillhört flera imperier.
Singapore var, när det koloniserades av Storbritannien på 1800-talet, en malajisk fiskeby. Det ockuperades under andra världskriget av Japan och var senare del av sammanslagningen som upprättade Federationen Malaysia.
I Singapore behöver du aldrig ha tråkigt. Här kan du dricka Singapore Sling på Raffles Hotel eller bada i den svävande poolen på Marina Bays Sands. Många låter sy upp en kostym hos någon av skräddarna i de stora shoppingcentren eller köper billiga märkeskläder i butikerna på Singapores klassiska shoppinggata Orchard Road.
Marina Bay är Singapores modernaste stadsdel, byggd där det tidigare var havsbotten. Här hittar man vackra Gardens of the Bay, två gröna parker mest kända för sina stora stiliserade konstgjorda träd och växthusen Flower Dome och Cloud Forest.
Söndag 18 - Måndag 19: Det här känns verkligen lyxigt, riktig dusch och en ordentlig frukostbuffe'. Fullt av folk och varmt, 32 grader!
Sightseeing den sista dagen, Hotel Marina Bay Sands med 2561 rum och en Sky Park på taket där det finns en 150 m lång swimmingpool. Uthänget över norra tornet är 67 m. Gardens of the Bay, Flower Dome och Claud Forest. Naturligtvis blev det en Singapore Sling om ej på Raffles Hotel.
Onsdag 21: Tillbaka på Kastrup där Leif mötte upp.