THAILAND 2012

Tisdag 04 dec: Med behjärtansvärd hjälp av WW avreste Krister och jag från Smörjan kl, 11:00. En relativt snabb incheckning och sedan den traditionella ölen (eller rättare sagt tre) på O´Learys. Svårt att kunna sova på planet då jag omgavs av ett gäng glada, högljudda medelålders män som startade en, förmodligen, mycket våt semester. Landade planenligt och det gick snabbt i passkontrollen. Taxi till Stable Lodge där jag fick rummet fast klockan bara var halv åtta.

En kaffe vid poolen innan jag inhandlade toalettartiklar på 7eleven. Tog traditionella två öl på W4U. Köpte simkort men blev irriterad när jag såg att mobilen var spärrad. Nu blir jag alltså tvungen att skaffa en ny.

Klockan är ett och jag njuter av det underbara ljudet av isbitarna som klingar i min första GT på gräddhyllan. Temperaturen är 29 grader och jag mår bra! Kvållen började med tre öl på W4U innan jag åt en wienersnitzel på hotellet nersköljd med två Chang. Sedan vidare till Nana där jag pratade med en ny May. Med tidsskillnaden i kroppen blev det en rätt tidig kväll.

Onsdag 05 dec: Kände mej inte mogen för en Soi8 frukost så det blev Stable standard. Köpte ny mobil och tog en traditionell thailändsk massage.

Lite duggregn när jag kollade läget på balkongen. Såg Adelphi Suites som är gatans finaste hotel men imponerades mer av den fantastiska kabeldragningen, Hade garanterat gett en svensk elkille hjärtinfarkt. Sedan kan man ju inte undgå att förvånas över hur många som har hittat dom där j-a skorna och måste ta sej en joggingtur. Mitt i Sukhumvits trafikvimmel och i 30 graders värme. Very strange! Kvällens middag avnjöts på Det5 varefter det blev GT på W4U och gräddhyllan medan jag såg Real Madrid vinna.

Torsdag 06 dec: Utsatte mej för risken att låta farbror Tong gå löst på mej med en skarpslipad rakkniv. Mycket bra resultat utan blodvite. I priset ingick tydligen huvud- och nackmassage, ansning av ögonbryn och hårborttagning i öronen. I övrigt en lugn kväll på gräddhyllan då jag åker till Koh Chang tidigt i morgon.

Fredag 07 dec: En timmes flyg med Bangkok Airways till Trat och buss / färja till Koh Chang. Behagliga 31 grader när vi landade. En minibus tog oss, via färjan, till Koh Chang. Från färjelägret till White Sand Beach passeras ett högt berg via en smal, slingrig väg. Först rakt upp sen rakt ner.

Samma hotell som förra året, Paddys Palms som ligger på White Sand Beach, Det är inte underligt att den kallas så. Det är ju heller inte fel att det finns snäckor här. På kvällen blev jag underhållen av Wan medan jag satte i mej ett otal GT. Hon blev mäkta imponerad av min Carabaokeps.

Lördag 08 dec: I år fick jag ett bättre rum än förra året. Utsikt mot Keereelee hotel som är några klasser bättre än Paddys men naturligtvis mycket dyrare. Tillbringade en svettig timme vid poolen. På kvällen åt jag thaimat med Wan, sedan blev det Zap där man visade Sunderland - Chelsea. Jag gjorde mitt bästa för att tömma kylen på Chang.

Söndag 09 dec: Resultatet av gårdagens rotblöta var inte speciellt trevlig. Världens betongkeps och dålig mage! Alternerade mellan säng och tolett medan Wan virkar halsduk. Det fick bli lite faktasökning om Ko Chang. Det är thailands tredje största ö med c:a 5000 invånare. Den är 217 km2 stor och högsta punkten är Khao Salakav Phet med 743 m. Ön ingår tillsammans med några andra mindre öar i en nationalpark på 650 km2 där 70% består av vatten. På kvällen lyckades jag klämma i mej en halv hamburgare. Ingen öl utan kvällen ägnades åt GT i måttlig mängd. Naturligtvis en tidig kväll.

Måndag 10 dec: Idag var det betydligt trevligare att vakna och det fick bli en ordentlig massage. Det är märkligt att dom här små damerna kan vara så otroligt starka i nyporna. En timme till det faciala priset 45 kr! Frikostig med dricks som man är blev det 50 kr. På kvällen kom det två svenskar till Zap varav en frågade om inte jag var från Malmö. Det visade sej att hade varit dörrvakt på Kvarterskrogen i Lorensborg. Världen är liten!

Middag avnjöts vid stranden på Grand View Resort. En ordentlig portion grillade räkor gick, på detta lite lyxigare ställe, löst på 56 kr! Sen blev det Zap som vanligt.

Tisdag 11 dec: Idag blev det en halvtimme vid poolen, sen var det för varmt. Thailändsk grillmat till middag och årets första fotmassage som till att börja med var rätt smärtsam. Snacka om att vara i dåligt skick! Det här skulle man behöva göra en gång i veckan. Den lokala baren Zap i vanlig ordning med rätt trevlig underhållning där gitaristen Doi dedikerar alla Carabaolåtar till mej. Wan gillar att sjunga och har absolut den bästa rösten av alla tjejerna.

Onsdag 12 dec: Börjar med några bilder från ön som man kan njuta av i vinterkylan. I övrigt samma rutin som vanligt. I stället för att gå ut och äta inhandlades 16 grillade kycklinglår, 3 fat papayasallad (25 chili), ett litet fat papayasallad (1 chili) till farang Sten och ris och jag åt med 8 damer på Zap. 135 kr med dagens thaikurs. Party på kvällen då Nit firade 2-årsjubileum som ägarinna.

Torsdag 13 dec: Sista dan innan jag åker tillbaka till Bangkok. Middag på tysk restaurang med gigantisk wienersnitzel sedan avskedsparty på Zap.

Fredag 14 dec: Upphämtad av minibussen kl. 09:00 och var på flygplatsen två timmar innan avgång. Världens trafikstockning på motorvägen till Bangkok så det tog över en timme. Möttes av Peter, Wicke och Bosse som satt på gräddhyllan, så det blev ett par GT innan jag checkade in. Kvällen startade med en GT på The Black Swan, sedan thaimat på Suda och ytterligare en GT på Tilac. Efteren timmes vilande blev det Sky Train till Silom och besök på O´Reillys där The Betters spelar varje fredag. Avslutning på NEP.

Lördag 15 dec: Idag var det mycket varmt, 35 grader och hög luftfuktighet. Måndagsklubbens tappra medlemmar trotsade detta och vandrade längs Sukhumvit upp till det nya varuhuset Terminal 21. Spektakulärt! Toalettstolarna på dom allmänna toaletterna kan utföra alla tänkbara (och några otänkbara) tjänster. Efter lite inköp blev det en bira på We4U och slöande på rummet innan vi gick ner till Busstop och åt. Efter ett antal GT på NEP blev det Manchester United - Sunderland på gräddhyllan. Vi prövade för första gången en dansk pölse.

Söndag 16 dec: Fortfarande mycket varmt. Besök på Swissotel (f.d. Hilton) som har en liten trädgård där man tillber fallossymboler. När man byggde hotellet fick man inte riva detta utan var tvungen att bygga runt det. Efter en svettig promenad blev det några GT på Golden Bar. Middag avnjöts på Det5 där Peter och jag beställde Paneng Mu (fläskkött i kokosmjölk med röd kurry). Enligt servitrisen skulle det inte alls vara starkt utan anpassat för falanger. Men OJ!!! Starkare än på Suda. På kvällen underhöll vi damerna på Playskool /obs stavningen!). Det var kul att "energiska Anna", som egentligen heter Paola, var där. Tyvärr hängde May sig på som en blodigel. Damerna från höger till vänster är Mei-Lee, May och energiska Anna.

Måndag 17 dec: Efter frukost dags att ta en taxi till Pattaya. 15 mil som tar c:a en och en halv timme, beroende på trafiken. I en ny, fin taxi med AC kostar detta 635 kr. Efter att vi installerat oss på Areca Evergreen var det anmälningsplikt på NID där resdammet sköljdes ner med ett antal Chang. Pod på plats och välkomnade. Sedan dök naturligtvis Mustach-Peter upp och drog sina vanliga skrönor. På Orn bar såg vi Gråte-Lars som är en engelsman med två tatuerade tårar. Naturligtvis blev det Beefeater när vi skulle äta. Musik på Heart Beat och senare återbesök på NID.

Tisdag 18 dec: En shoppingrunda på Mike Shopping Mall, en stund vid poolen och middag på Ruen Thai Restaurant som är ett elegant ställe men rätt billigt. Stora jumboräkor med ris som smakade mycket bra. Kvällen avslutades i vanlig ordning på NID och Heart Beat.

Onsdag 19 dec: En halvtimme vid poolen, sedan rätt slött innan vi gick ner till MacDonalds och käkade en hamburgare. Efteråt en skön traditionell thaimassage och några öl på Nid. Thaimat till middag, Paneng Gai innan vi träffade Krister och Da. Vanliga rundan med Heart Beat och NID.

Torsdag 20 dec: En lugn dag som började med att jag hade tandinfektion och högra kinden såg ut som om jag hade en pingisboll i munnen. Apoteket och inhandla medicin. Ändå blev det en kanonmiddag på Beefeater med kryddade, honungsgriljerade revbensspjäll. Helt fantastiskt! Träffade Krister och Da och tog några GT på Witherspoon. Avsked på NID och en relativt tidig kväll.

Fredag 21 dec: Tidig frukost och avfärd i taxi till flygplatsen. För första gången var det en kvinnlig chaufför, men hon körde som en hel karl. Efter en timmes flygresa var i Chiang Mai och checkade in på Raming Lodge som är ett mycket bra hotell. Första stop blev naturligtvis The Olde Bell där resdammet sköljdes ner med några bira. Vidare till No1 där det blev en lätt lunch. Kvällen startade med GT på The Olde Bell, sedan en lite lyxigare middag på La Terassa som är en fransk restaurang. Wicke tog en Beuf Bourguignon och jag åt anklår. Till detta blev det en karaff rödvin. Sedan löstes världsproblemen på The Olde Bell tillsammans med engelsmän, skottar, walsare. Jag gick hem tidigt med bultande kind (kolla in bulan på fotot där vi äter).

Lördag 22 dec: Kulturdag med besök på House of Jade, Laquer ware, Thai silk, Wood carving, Umbrella center and Oriental Artifacts. En trevlig guide som hette Bew.

Silkesmasken spinner sin kokong av en enda sammanhängande tråd av råsilke. Den har odlats i över 5000 år i norra Kina. Kokongen kokas så att larven dör och man kan utvinna mellan 300 och 900 meter lång tråd. Denna tvinnas till en lagom tjock tråd, färgas och vävs till fantastiskt vackra sidentyger.

Laquer är saven från ett träd som smetas ut på trä eller bambu och får torka en vecka. Efter 7 lager tvättas och putsas ytan med teakspån, sedan poleras och målas den.

Svårt att beskriva dessa fina hantverk. Bilderna får tala för sig själva. Efter en varm halvdagstur satt det bra med ett par kulturöl. På kvällen thaimat, fotmassage och fotboll på The Olde Bell.

Söndag 23 dec: Ytterligare en kulturspäckad dag med utflykt till Meo Village och Doi Suthep.

Meofolket (egentligen Hmong) kommer ursprungligen från västra Kina och Tibet. Många utvandrade tidigt till Laos där man senare kämpade mot kommunistiska Phatet Lao. När dom fick makten 1975 flydde många till Thailand och fick asyl. Ursprungligen har dom livnärt sig på opiumodling men mer och mer övergått till att bli en turistattraktion.

Tempelområdet Doi Suthep ligger c:a 15 km norr om Chiang Mai och grundades 1383. Beläget 1676 m över havet har man en fantastisk utsikt över Chiang Mai. Trappan upp till templet har 309 steg men som tur är finns det en kabelbana. Lyxig fransk middag på La Terassa med vin och en huvud-, skulder- och ryggmassage innan kvällen avslutades i sedvanlig stil på The Olde Bell.

Måndag 24 dec: Tillbaka i Bangkok där vi träffade Peter och åt thaimat på Det5. Sedan vanliga rundan på NEP, We4U och gräddhyllan.

Tisdag 25 dec: Cocktails på Peters hotel Adelphi Grande tillsammans med Lek och Matthew. Sedan en ordentlig thaimassage där jag bad om den hårdhänta varianten. Jag fick säga ifrån emellanåt när det gjorde för ont men efteråt kändes det fantastiskt bra. Stable Lodge utmärkta wienerschnitzel blev en bra grund för kvällens barrunda. Jag har länge undrat varför det gör så ont på en speciell punkt när man får fotmassage. Wicke och jag hittade en reflexologikarta utanför en salong och kunde konstatera att den punkten korresponderar med njurarna. Problem solved.

Onsdag 26 dec: WE-tour på nya äventyr. Skytrain till Saphan Taksin, flodfärja till Ratchawong Pier och en liten promenad upp till Yaowarat Road och Chinatown. Under flodturen ser man ytterligheterna som Bangkok erbjuder. Fallfärdiga ruckel och Bangkok Oriental som länge var ett av världens 10 bästa hotel. Middag på hotellet tillsammans med Peter, sen en tur ner till Soi 4 och Golden Bar innan det var matchdags. Sunderland - Manchester City på gräddhyllan. 1 - 0 till Wickes storaa glädje.

Torsdag 27 dec: Sista dagen! Jag skulle gärna stanna en eller två veckor till. Summering av årets resa blir som vanligt: mycket Chang och GT, god mat och nya kulturella upplevelser. Vad jag aldrig upphör att förvånas över är hur glada alla människor är. Trots att man lever under knappa förhållanden skojar och skrattar man och verkar nöjda med sina liv. På dagen tog vi Sky Train till Asok och träffade Peter för ett par öl på Black Swan. Jag passade på att ta en sista massage. På kvällen åt Wicke och jag för första gången på Kinnaree, som är en lite finare thairestaurang nära vårt hotell. Sedan farvälparty på NEP och hyllan.

Fredag 28 dec: Efter en bra sista natt på Stable var det bara att checka ut, ta en taxi till flygplatsen och invänta TG952, avgång 13:00. Sawadee krap muang Thai!!!