THAILAND 2015 DECEMBER

Fredag den 27:e var det äntligen dags för ett nytt Thailandsäventyr. Efter gemensam taxiresa, en relativt snabb incheckning och säkerhetskontroll inleddes semestern traditionsenligt med öl på O'Learys. Nio och en halv timmes flygresa och en snabb taxiresa och plötsligt satt vi på gräddhyllan med Chang, Singha och GT.

Lördag den 28:e. Paula kom klockan 18 varefter det blev thaimat på Det5. sedan vidare till NEP och Playskool där Wicke tog det här fina fotot på den feminina versionen av Helan och Halvan. Paula i slippers och Jessica med, som vanligt, mycket höga klackar.

Söndag den 29:e. Utflykt till Wat Po via en tur med färja upp längs Chao Praya. Det blev en jobbig dag i 34 graders värme. Middagen avnjöts på Busstop.

Måndag 30:e. Plötsligt slutade min kamera att fungera! Inte speciellt kul när jag tänkt få en massa fina bilder till hemsidan. Jag får förlita mej på Wicke och Johan. Mitt på dan har det blivit tradition att ta en dansk sillmacka med tillhörande aquavit. Detta går under namnet "Snubbar som Nubbar". På kvällen födelsedagsparty för Paula på Tawandang German Brewery. Ett unikt ställe med tysk och thailändsk mat samt eget öl som kan fås som lager, mörkt eller weissbeer. Underhållning av thailändska artister och för kvällen även en japansk stjärna. Verkligen en annorlundaa upplevelse! Mat och massor med öl! Det gick åt 8 öltorn.

Tisdag 1 dec. Efter gårdagens äventyr var alla ovanligt slitna, så det blev en lugn dag. Wicke, Johan och jag tog oss ut på kvällen och då blev det natutligtvis en del öl och GT. Jag gick hem ganska tidigt men fastnade på gräddhyllan och tittade på Barcelona. Efter någon timme kom även Wicke och Johan.

Onsdag 2 dec. Checkade ut klockan 10 och sedan blev det taxi till Pattaya. Taxichauffören hittade dåligt och det blev inte lätt att förklara då hans engelska var helkass. Till slut hittade han i alla fall Beach Road och därifrån kunde vi guida honom till Johan och Jessicas hotell. Efter ytterligare lite kringelkrokar hittade han även vårt hotell Bay Breeze. Som väntat var det inte i samma klass som Areca men ändå prisvärt. Sängarna är ovanligt hårda även för att vara i Thiland och AC fungerar halvbra. Utsikten från balkongen är inte speciellt vacker. På kvällen blev barhopping på Walking Street där vi bland annat hamnade på Icebar där man dricker i ett frysrum. Lånejackor tillhandahålls! Fullt fart till klockan 04:00.

Torsdag 3 dec. Soi 11, som även kallas Soi Honey är en gata fylld med massagesalonger och barer. Återigen ganska slaka efter gårdagen men på kvällen träffade jag Bengt Golf och hamnade först på hans stamställe Harrys där många av hans golfkompisar var samlade. En utmärkt buffe' serverades till endast 175 bht. Sedan vidare till Heartbeat där Johan och Jessica anslöt. Men trots allt lyckades jag komma hem klockan 22:00

Fredag 4 dec. På dagen blev det shopping på Mikes shopping mall som ligger mellan Second Road och Beach Road. Gamla hederliga Nid bar fanns inte kvar då Pod och Nid sålt den och öppnat en ny bar på Drinking Street. Me and Noy bar fungerar precis som NId med många skandinaver, men utan Pod blir det inte alls samma sak.

Lördag 5 dec. Paula åkte tillbaka till Bangkok och Wicke kom från Udon Thani. Direkt efter ankomst blev det ett par öl på Roscos som ligger mitt emot vårt hotell. När vi satt där såg vi en tjej som sålde frukt och som vi både tyckte liknade Lek. Dagens thaimissförstånd var när Wicke frågade städerskan om en rulle toalettpapper och fick en askkopp. På kvällen mat på Harrys och ett besök på Heartbeat.

Söndag 6 dec. Återigen en mycket varm dag med 33 grader och hög luftfuktighet. På dan gick vi till Central Fastival för att försöka hitta en laddare till Wickes kamera. Första tjejen vi frågade om det fanns butiker som hade kameror svarade: Kanske plan 2 eller plan 3, vet inte. På plan två frågade Wicke en annan tjej samma sak och pekade, för tydlighetens skull, på sin kamera. Svaret? - Ja, det går bra att ta foton! Fantastiskt nog hittade han en laddare och vi vandrade hemåt hotellet. Vilka hittade vi på vägen? Jo, naturligtvis Johan och Jessica som åt lunch. Johan har ett eget påfund den här semestern. "Våga vägra ris!" Ska inte äta ris under hela semestern. Måste lägga in bildbevis på att det inte alltid är öl som åker ner i strupen.

Måndag 7 dec. Drinking Street där Pod och Nid har sin nya bar.

Tisdag 8 dec. Middag på Harrys och ett snabbt besök på Heartbeat. Bandet hade höjt volymen så det gick inte att prata, varför vi återvände till Harrys. Johan och Jessica spelade biljard och så blev det att antal shots. Kvällens thaimissförstånd blev när Wicke frågade efter nya shots och fick en biljardkrita.

Onsdag 9 dec. Dags att åka tillbaka till Bangkok. När jag checkade ut sa dom att det fattades en plastgalge i garderoben och ville kolla min väska! Johan hade ordnat en minibuss och vi blev upphämtade 11:30. Nytt rekord för resa Pattaya - Bangkok. 3 timmmar!!! Skönt att vara tillbaka på Stable Lodge och vår kära gräddhylla. Middag intogs på Det5 där Johan fortfarande klarade sig undan ris. Paret Stormby något trötta efter maten(?), resan från Pattaya(?) eller nattlivet i Pattis(?). Vidare till NEP som vanligt. Den klassiska baren Golden har stängt efter massor av år och nu ska det bli någonting som heter Hooters.

Torsdag 10dec. En händelsefattig dag och kväll då jag inte kände mej bra. Läsa bok. Slocknade klockan 22:00!

Fredag 11 dec. Thailändsk barbecue med Paula, Pom, New med nya pojkvännen Joakim från Göteborg, Johan, Jessica, Wicke och undertecknad. Ät så mycket du vill av deras rika utbud för 75 kronor! Naturligtvis gick det åt ett par torn öl att skölja ner maten med. Under kvällen gick ett cykellopp "Bike for dad" som var någon sorts hyllning till kungen i kombination med fars dag. Otroligt många deltagare men vi fick några foton på några av dem. Avslutning på Lucky Lukes.

Lördag 12dec. Så var det dag att åka till Kambodja. En snabb taxiresa ut till Don Muang där man kunde se den pågående utbyggnaden av Sky Train. Flygresan tog bara 45 minuter och att skaffa visa gick förvånansvärt snabbt men priset hade höjts till 30 dollar. I Siem Reap verkar allt resande fungera med tuk-tuk, så det blev en sådan till hotellet. Mekong Angkor Palace var en mycket positiv överraskning redan från början då vi blev mottagna av trevlig personal i receptionen som talade utmärkt bra engelska. Rummen stora och fina och ett bra badrum som påminde om att gå in i en grotta, allt i grå sten. På eftemiddagen sonderade vi omgivningarna för att hitta ett ställe att se Sunderlandmatchen. Vi hamnade på Mad Murphys som är en irländsk bar. När Wicke frågade om dom sände Sunderlandmatchen ringde ägarens kombodjanska fru upp honom och han lovade att fixa så att vi kunde se den. Väl där lite innan 22:00 fick han in rätt kanal men plötsligt ändrades programmet och man sände Barcelona - Sporting i stället. Det här fixar jag sa Dave, ordnade en tuk-tuk och åkte med oss till en fransk sportbar ungefär 10 minuter bort. Sedan satt han kvar med oss, drack öl och såg matchen. Han propsade på att betala för både resan och alla öl då han hade lovat att vi skulle få se matchen. Snacka om service!

Söndag 13 dec. I Kambodja är det dollar som gäller fast ibland får man tillbaka riel, som trasslar till det när man ska räkna. 1 krona = 476 riel. Hela stan vimmlar av tuk-tuk och man kan inte gå många meter utan att bli antastad av förarna som kan vara ganska irriterande. På dagen inhandlade jag en t-shirt och vi åt en bra sallad på Indochinese house. Johan ändrade sin resa och kom till Siem Reap och Mekong Angkor Palace vid 17-tiden. Mad Murphys på kvällen där vi hjälpte till att ladda ner luciasången. Det var två unga svenska tjejer som ville fira tredje advent och hade beställt ljus. Dom gjorde en rundresa i asien med begränsad kassa så vi bjöd dom på ett antal shots vilket var uppskattat.

Måndag 14 dec. En tuk-tuk ut till Angkor Wat där vi hyrde en tourguide. Makalöst varmt, långt att gå och massor med trappor. Men naturligvis en oförglömlig upplevelse. Bilderna får tala för sig själva. Tillbaka på hotellet stöp jag rakt ner i bingen för en timmes sömn och i morgon kommer jag att ha träningsvärk. Men dom tre musketörerna återsamlades klockan 18:00 och drog ner till Mad Murphys och ordnade ny utflykt för morgondagen med hans frus bror. Middag på en latinskt restaurang, Tex Mex.

Tisdag 15 dec. Pak hämtade upp oss på hotellet och efter 20 minuters bilresa var vi framme vid sjön Tonle Sap. Vi fick en jättebra flodguide som pratade bra engelska och själv var uppvuxen i Floating Village. I Floating Village bor cirka 5000 personer. Vi besökte en grundskola där man, i vietnamesisk regi, undervisade 350 barn av vilka 150 var föräldralösa. Johan donerade en 50-kilossäck ris, vilket var uppskattat.

Tonle Sapsjön omges av fem provinse och här bor mer än tre miljoner av vilka 90% lever av fiske och jordbruk. Sjön är den största sötvattensjön i sydöstra asien. Storleken skiftar beroende på årstiden. Under regnperioden juni till oktober fylls den av överskottsvatten från Mekongfloden och blir 14 meter djup. Då är ytan mer an 10000 kvadratkilometer. Under den torra perioden november till maj blir den endast 2 meter djup och täcker då bara 3000 kvadratkilometer. I sjön finns mer än 3000 arter av sötvattenfiskar och ormar, krokodiler, sköldpaddor, etc. Det finns mer än 100 sorters fåglar. Chong Khneas är namnet på den berömda Floating Village.

Väl tillbaka i Siem Reap åt vi en sen lunch och på kvällen tog vi avsked av paret Murphys.

Onsdag 16 dec. Dags att flyga tillbaka till Bangkok, vilket kändes bra. Fyra dagar i Siem Reap räckte till. När Wicke och jag ska gå ombord på vårt Air Asiaflyg dyker plötsligt Johan upp och flyger med samma plan som oss. Det var annars meningen att han skulle flyga med Bangkok Airways ett par timmar senare. När vi landat på Don Muang var det en lång kö för att få en taxi. Går lätt att kringgå genom att ta en svarttaxi som bara är ett par hundra bath dyrare. Vi fick en utmärkt bra chaffis som slingrade sig fram genom trafiken på ett beundrandsvärt sätt. Enda problemet var att när vi kom till Stable Lodge och skulle ta ut väskorna föll bakluckan ner men stoppades av Wickes näsa. På kvällen blev det thaimat på Soda, vilket är en mycket enkelt restaurang men med bra och billig mat. Som vanligt var det fullsatt och svårt att få bord.

Torsdag 17 dec. Ett misslyckat försök att komma till Erawan museum. Taxichaffisen körde fel och det blev en mindre stadsrunda innan vi till slut fick honom att lämna av oss vid hotellet. Middag på Stable där det för min del blev en traditionell wienersnitzel, vilken som vanligt var utmärkt. Kvällen avslutades på NEP. Hooters börjar ta form men undrar om den kan ersätta legendariska Golden bar.

Fredag 18 dec. Medan jag vilade ut efter gårdagens strapatser tog Johan och Wicke en tur upp längs Chao Praya och kollade kungens paradbåtar. På kvällen tog vi Skytrain till Sala Daeng för att se The Betters på O'Brians irländska pub. Dom började inte spela förrän 21:00 så vi vandrade in på Samurai street för att hitta ett matställe. Inte lätt när så gott som alla restauranger är japanska men till slut fann vi en italiensk-thai som var ganska bra. Nästan fullsatt på O'Brians så vi hamnade på övervåningen.

Lördag 19 dec. Lite utanför Bankok, i Samut Prakanprovinsen ligger Erawan museumet, som innehåller en av de finaste konstsamlingarna i Thailand. Museumet är uppfört av en affärsman, Khun Lek Viriyaphant, som även uppfört Sanktuary of Truth och Ancient City Muang Boran. Iden var att bevara sin stora, ovärderliga antikvitetssamling av konst och religiösa objekt och visa upp dem för framtida generationer. Den massiva trehövdade elefanten som är gjord i brons och väger 250 ton, är 15 meter hög står på en pedistal som inrymmer delar av museet. Insidan av museet designat efter hinduismens sätt att dela in universum. Underjorden (första planet), jorden (andra planet) och himmelriket (inuti elefantens mage). Spiraltrappa i ena bakbenet och hiss i det andra.

Kvällen avslutade med ett besök på NEP för att säga hej till Paula, Rung, Pom, Jennifer, Mai, m. fl. Därefter fotboll på gräddhyllan, Sunderland - Chelsea.

Summa summarum: En fantastisk semester! "Snubbar som nubbar" infördes vid silluncherna på gräddhyllan, WE-tour framförde nytt namnförslag, SWE-tour (Stormby, Wiktorin, Engström), vilket klubbas på nästa styrelsemöte. "Våga vägra ris" klarades av Johan i 22 dagar.