WICKE I THAILAND 2023 NOVEMBER - DECEMBER

Torsdag den 16:e. Klockan 13:50 lättade Thai Airways flyg TG951 med destination Bangkok. Wicke hade även denna gång avstått Nils Holgerson Lines men hade turen att få en trepersoners mittrad för sig själv. Naturligtvis började resan traditionsenligt med Fernet och öl på O'Learys. Thai Airways håller fortfarande stilen med söta, leende flygvärdinnor som serverar fria drinkar.

Soi 8 börjar återhämta sig efter coronakrisen. Kvarteret med We4u är rivet och har gett plats till hotell Lyf. Kiwi heter Today Soi8 Bar men är i övrigt inte förändrat. Den italienska restaurangen Via Vai har blivit Rumours. Urmakaren i hörnet vid Sukhumvit är åter på plats liksom gatustånden om man är sugen eller Lolitas om man vill bli det. Trädäcket för restaurang Monson utanför hotel Adelphi Suites är återuppbyggt.

När Stable såldes för ett antal år sedan till en indisk hotelkedja blev man onekligen lite oroad och kunde nästan förnimma kurrydoften. Som tur var dom nya ägarna tillräckligt smarta att inte ändra ett vinnande koncept så man har fortfarande ett stort utbud av danska smörrebröd. Avnjuts lämpligen med en Chang och OP Anderson. Centerlitermått, vad är det? Jag ser ju kanten. Personalpolitiken verkar också fungera då Man, Boy, May, Ann m. fl. fortfarande är kvar.

En tur till Asok visar att julstämning redan råder vid varuhuset Terminal 21. På närliggande Soi 19 ligger det argentinska stekhuset El Gaucho och puben Black Swan som har "english breakfast" i tre storlekar där den största är enorm. Restaurang Det 5, bredvid Stable Lodge, finns kvar. Många buskar så myggolja rekommenderas.

Skolan mitt emot hotellet är riven och barnens skratt och mässande uteluftslektioner är saknade. Poolen ser lockande ut även sent på kvällen. Hörnan av terassen, där gamle ägaren med kompisar brukade spela kort, har fått tegelväggen ersatt med ett glasparti med skjutdörrar. Nu ser man in i restaurangen.

Rai, en verklig trotjänarinna är glad att återse Wicke på "gräddhyllan". Traditionsenligt julbord på söndagar är i år uppdukat inomhus. Även julsångerna är från samma CD man använt dom senaste 15 åren. Bing Crosby drömmer fortfarande om "a white christmas" och det får han fortsätta med då köldrekordet i Bangkok är +16°C. En gatubild från Sukhumvit visar att "Cabbages & Condoms" ligger kvar på Soi 12.

Årets Loi Krathong firas den 27 - 28 november. Man offrar till vattengudarna genom att skicka ut "krathonger" med blommor, ljus, rökelse och mynt på floden. Tidigare "krathonger" av bananblad och styrofomkartonger har miljömedvetet ersatts av bröd så att även fiskarna får lite mat. Papperslanternor skickas upp och det är en fantastisk upplevelse när tiotusentals människor gör detta längs Chao Praya.

I Thailand älskar man festiviteter och julen är inget undantag, även om det är en sentida, importerad företeelse. Som buddister firar man inte jul utan detta är rent kommersiellt. Julafton och juldagen är helt vanliga arbetsdagar men bli inte förvånad om du ser jultomten komma ridande på en elefant. Dekorationerna utanför Central World är imponerande.

Den tredje veckan i november anordnas elefantfestival i Surin. Hundratals elefanter paraderar, visar upp sina färdigheter och bjuds på en buffé. Elefanten är ett högt vördat djur och speciellt den "vita". Höjdpunkten är kungens vita elefant! Ursprunget kommer från dom kungliga jakterna under medeltiden.

Sista söndagen i november hålls "The monkey festival" i Lopburi. Även här bjuder man på buffé på några ton frukt och grönsaker för dom hundratals apor som håller till vid det gamla templet.

På tal om apor så finns det faktiskt ett college för apor i Surat Thani. Dom tränas att uppträda och att samla kokosnötter. Vid examen bjuds man naturligtvis på en festmåltid.

På thailändska är namnet på landet "Prathet Thai" vilket på engelska översatts till "Land of the free". Till skillnad från grannländerna Malaysia, Vietnam, Myanmar och Laos samt övriga länder i sydostasien har man aldrig varit ockuperat och därav namnet. Bangkok har världen längsta namn på thailändska. "Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit". 169 bokstäver! Oslagbart! Bland allt annat spektakulärt finns den 457 cm höga statyn av "Phra Phuttha Maha Suwana Patimakon". 5,5 ton solitt guld!

Förra kungen är ett speciellt kapitel. Bhumibol Adulyadej, officiellt regentnamn Rama IX, född 5 december 1927 i Cambridge, Massachusetts, USA, död 13 oktober 2016 i Bangkok, var Thailands kung från 1946 till sin död 2016. Vid sin död hade han varit kung i 70 år och var därmed världens längst regerande monark som endast regerat själv, som vuxen. Han slog därmed kejsar Frans Josef I av Österrike. Han var verkligen älskad av folket är historiens enda kung född i USA. Han erhöll sin skolutbildning vid privatskolor i Schweiz, och besteg Thailands tron den 9 juni 1946 som 18-åring, då han efterträdde sin äldre bror Ananda Mahidol som hade mördats samma dag. Kung Rama IX var den i världen som innehade flest hedersdoktorstitlar. Rekordet fick han 1997 med 136 st. Men fram till sin död fick kung Rama IX hela 208 olika hedersdoktorstitlar, 185 st. från Thailand och 23 st. från övriga världen.

Wicke installerad i Areca Lodge, Pattaya. Efter att först fått ett litet rum i japansk stil och utan balkong har han nu bytt till ett bättre. Frukosten serveras nu i restaurangen vid lilla poolen. Makaroner och falukorv på Harrys är inte fel. Heartbeat verkar vara lite ombyggt. Ny skylt, scenen flyttad och dom små runda borden med korgstolar borta. Orn bar där vi många gånger fått frusen Chang finns kvar men verkar onekligen behöva en ny skylt.

Varför är Pattaya så populärt?

Lite statistisk fakta om Thailand som turistland. Thailand kommer, med 40 miljoner besökare, på 8:e plats som mest besökta turistland. Frankrike toppar med 90 miljoner följt av Spanien med 84 miljoner. Dom flesta turisterna som besöker Thailand kommer från övriga östasiatiska länder som tillsammans står för 46%. Europa bidrar med 36% av vilka Sverige står för 5%. Man drabbades ordentligt av Covid 19 och från 40 miljoner besökare 2019 blev det bara 6,7 miljoner 2020 för att året därpå endast ha 400 tusen. I statistiken över vilka nationaliteter som besöker Thailand hittar man China (23%), Malaysien (11%), Indien (10%) o.s.v. England kommer på 12:e plats (2,4%) och Tyskland på 14:e (2,1%) medan Sverige inte ens fanns med i den statistik jag hittade. Däremot toppar vi listan på hur länge man genomsnittligen stannar, nämligen 20 dagar.

Beefeater är ett verkligt bra stekhus i svensk regi sedan 2004. Terassen in mot gågatan dagtid och kvällstid. Lite obefolkade interiörbilder från deras hemsida. En av mina favoriter är revbensspjäll med bbq sås fast ibland slår jag på stort med kallrökt lax och pepparrotsvisp som förrätt följt av "Red hot honey ribs". Honungs och tomatglacerade. Med dagens kurs kostar den lilla 145 kr och den stora 175. En fördel är att man har ett bra vinsortiment vilket inte är så vanligt i Thailand. Till slut en bild som visar att vi har varit där även om denna bild är 9 år gammal.

Pattaya är en stad i Thailand på östkusten av Thailandviken i Chonburi-provinsen. Det ligger ungefär 100 kilometer sydost om huvudstaden Bangkok. Från och med 2022 är befolkningen i Pattaya 97,296. Tappaya är det tidigare namnet på Pattaya. Staden är där truppen Phraya Tak (kung Taksin), kungen av Siam, vilade efter att ha marscherat från Ayutthaya till Chanthaburi 1767. Det var här som Phraya Tak stod öga mot öga med den lokala ledaren, Nai Klom, som försökte att avlyssna deras marsch. Men Nai Klom kapitulerade till Phraya Tak och de slogs sedan tillsammans. De döpte staden till ’Thap Phraya’, men vissa kallade den Tappaya, men senare tjänstemän bytte namn till ett lättare att uttala Pattaya. Fram till 1960-talet var Pattaya en fiskeby, men amerikanska militärer som kämpade i Vietnamkriget kom till Pattaya 1959 för lite vila och avkoppling. De amerikanska militärerna älskade Pattaya så mycket att det blev ett populärt mål för R&R (Rest and recreation) eller i soldatmun I&I (Intoxication and intercourse). Med över 20 banor är Pattaya ett mycket populärt område för golfspel i Thailand. Staden har olika alternativ för golffantaster, allt från femstjärniga golfresorter i världsklass till budgetvänliga greener. Golf har en lång historia i staden, den första banan öppnades i Source Bangpra 1958.

På tal om golf så är Tiger Woods mamma thailändska. Pappa Earl var "Green beret" under vietnamkriget och träffade Kultida Punsawad 1959. Inhemska storheter är Kiradech Aphibarnrat, Jazz Janawattananord och Ariya Jutanugarn. Själva har vi ju Henrik Stenson, Annika Sörenstam och Bengt Olsén.

En fördel med Areca Lodge är den stora poolen. Första bilden tagen mot Corona och den andra mot vår favorit Evergreen. Där finns också Blue Ocean Bar, ej att förväxla med Blue Oyster Bar från Polisskolan. När vi nu kommit in på svettiga män i läderkläder måste jag nämna Pattaya Burapa Motorcycle Club. Varje år anordnar dom "Bike Week" med massor av deltagare från stora delar av världen. Man kör i kortege från Jomtien till Pattaya, håller utställning med häftiga bågar och har utomhuskonsert med kända artister. En mycket sympatisk del är att man donerar vinsten till organisationer som arbetar med föräldralösa barn och hemlösa.

Från motorcyklar glider vi över till bussar och lastbilar. Thailändarna har otroligt lackerade exemplar.

Innan vi lämnar Pattaya måste jag lägga in några av Mike Bairds teckningar. En engelsman som flyttade hit för många år sedan. I mappen "Cartoons" finns många fler.

Zip hotel och restaurang mitt emot Harry´s har tydligen blivit populärt. Noy bar, nära Areca, är den bar dit Claes och jag gick 2014 då dom flesta andra ställena öppnade senare. Nid och övriga öppnade inte förrän klockan 2. Servitriserna var i alla fall väldigt trevliga. Vi fortsätter nedåt beachen och kommer till Mike Shopping Mall, ett bra och relativt billigt varuhus. Entrén från Beach Road är definitivt snyggare. Det var här Wicke och jag utsatte oss för en ansiktsbehandling. Stranden och Beach Road ser ut som vanligt men inte många badande. Normalt är strandlivet synnerligen sandigt / sannerligen syndigt (stryk det som ej passar). Flickorna finns förstås kvar. Kiss Food & Drinks, i hörnet mot Second Street är som vanligt knökfullt.

Från Pattaya till Bangkok är det ungefär 10 mil motorväg, alltså 1 timme i bil. Hur lång tid det tar till hotellet när man väl är inne i Bangkok går inte att säga. Jag har varit med om 2 timmar med enorma köer på Rama 4 och Sukhumvit. Utan Bangkoks "skyways" skulle trafiken inte fungera överhuvudtaget. Wicke är tillbaka i Krung Thep (Änglarnas stad), som thailändarna numera går med på att kalla Bangkok om det underlättar att få utlänningar att spendera sina pengar. Gräddhyllan på Stable Lodge borde kulturmärkas. Här har snillen i över 10 år spekulerat över kultur, ekonomi, kärlek och gastronomi. I baren residerar Boy och Man som uppmärksamt ser till att glasen inte är tomma.

Dagens rekommendation till Wicke. På Sukhumvit, mellan Soi 10 och 12 ligger Korean Plaza med ett flertal koreanska restauranger. Jag har prövat MyeongGa och DooRae vilka båda är utmärkta. Rent och snyggt! Borden har en inbyggd grill över vilken man drar ner en flexibel ventilationshuv. Inget störande stekos här. Man grillar biff, fläsk och kyckling. Köttet är ibland marinerat med en blandning av soja, socker, ingefära, schalottenlök, sesamolja, peppar och vitlök. Man använder även päron för att göra köttet mörare, men även kiwi och ananas. Mängder av tillbehör av vilka jag inte vet namnen på. Äts tillsammans med ris, traditionellt med händerna, inrullat i salladsblad. Kniv och gaffel är okända föremål och ersatta av sked samt ätpinnar av stål. Dom senare var runda och, för mej, svåra att hantera.

Den nya kungen Vajiralongkorn föddes 1952 som ende son till kung Bhumibol och drottning Sirikit. Officiellt är han kung sedan 2016 men kröntes inte förrän 2019. Först gick han i skola i England följt av militär utbildning i Australien. Som yrkesmilitär i thailändska armén avancerade han naturligtvis snabbt och blev 1992 kommendör av ”Royal Security Comand”. Han har flygcertifikat för Northrop F-5, F-16 och Boeing 737-400 och flög tidigare själv sin egen 737:a när han emellanåt reser till Thailand. Mesta tiden befinner han sig i Tyskland vilket naturligtvis inte uppskattas av thailändska folket. Under hela coronakrisen hyrde han Grand Hotel Sonnenbichl i Garmisch-Partenkirchen för sig själv och entourage (enligt uppgift bl. a. .20 ”sällskapsdamer”). Även tyska utrikesministern har protesterat mot att han regerar från tysk mark. Men man ska akta sig för att kritisera kungen eller kungahuset då det kan ge upp till 35 års fängelse.

Från fyra äktenskap har han sju barn. Sin första fru Soamsawali var ett arrangerat äktenskap vilket inte hindrade honom från att ha ett mångårigt förhållande med skådespelerskan Surajinee. Resultatet blev fem utomäktenskapliga barn. Till slut blev hon fru nummer två innan hon förvisades till exil. Tredje frun Srirasmi Suwadee är mest känd för att, endast iklädd stringtrosa, servera tårta vid hunden Foo Foo´s födelsedagsfest. Även hon förvisad. Pudeln Foo Foo utnämndes till ”Air Chief Marchal” och man skulle göra honnör när den passerade. När den dog 2015 utlystes fyra dagars sorg och det hölls en pampig begravning. 2014 utnämnde han tidigare flygvärdinnan Suthida Tidjai till chef för sin personliga vaktstyrka. Hon blev sedan fru nummer 4. Vem vet vad det slutar. 2019 utnämnde han Sineenat Wongvajirapakdi till ”Royal Noble Consort” (kunglig sällskapsdam).

Lite skillnad från pappa Bhumibol som höll sig till Sirikit i 66 år.

En sak som alltid förvånat mig är att man har nya, fina bilar. Priset för en bra mellanklassbil som VW Virtus är 225.000 kr, vilket ska jämföras med medelinkomsten 6.600/månad (5% skatt) eller en ingenjörslön på 12.700/månad (15% skatt). Hyreskostnad för en 3:a i utkanten av Bangkok är 6.300 kr/månad och mer centralt 11.500 kr/månad. Hur får man detta att gå ihop? Olycksstatistiken är verkligen skrämmande, 22.500 dödsfall/år jämfört med våra 200-300 så naturligtvis behöver man vara försäkrad. Den obligatoriska kostar visserligen bara 200 kr/år så det är tillrådligt med fullförsäkring vilket kostar c:a 6.000 kr/år. 80% av olyckorna orsakas av att man kört för fort och fördelat på typ av fordon: pick-up 37%, personbil 27% och motorcykel 20%. Lättare mopedolyckor är nog omöjligt att föra statistik över men en sak är klar, man är inte särskilt skyddad. Speciellt inte flickorna.

Soi 13 ligger på andra sidan av Sukhumwit, nästan mitt emot Soi 8. Här finns lyxhotellen Sofitel, Hyatt Regency och Radisson, alla med berömda "roof top bars". Men idag spelar Sunderland mot West Bromwich så det blir troligen The Sportsman. På väg dit kan man ta en drink på Margarita Storm Bistro och kolla in gatulivet på Sukhumvit eller varför inte en Chang på Buddy´s.

Kanalerna i Bangkok kallas ”klong” och dom flesta mynnar ut i Chao Phraya. 2019 fanns det 1.682 kanaler med en sammanlagd längd på 2.604 kilometer. Nio av kanalerna är huvudsakligen för att avleda vatten. Förr fanns betydligt fler vilket gav staden smeknamnet ”Venice of the east”. Då användes dom för transporter, flytande marknader, men även avlopp. Idag är dom flesta igenfyllda. Dom traditionella flytande marknaderna existerar numera mest som en turistattraktion. En sak jag velat göra är en båttur på klongerna. Här lever folk i hus av mycket varierande standard och det finns butiker och restauranger. Man tvättar kläder och badar i floden även om det finns en del otrevliga djur. I Sverige hade det definitivt rått badförbud med tanke på bakteriefloran, varaner och boaormar.

På "Train Night Market" finns det mesta, även utställning av gamla bilar. Naturligtvis finns det mat! Vad sägs om grillspett eller varför inte skorpion.

Är man trött på folkvimlet och trafikavgaserna kan en stund i "King Rama IX Park" rekommenderas. En populär oas i storstaden. Det enda som inte tilltalar mig är att det finns fritt gående varaner. Sköldpaddorna verkar betydligt ofarligare.

I Thailand ser man väldigt många ”kathoeys”. Det verkar inte finnas så många fördomar utan dom accepteras. Enligt buddismen är detta ett karma av synder i tidigare liv. De anses ha en svag själ och är därför lätta att skrämma och att bli besatta av andar. Bröstimplantat, hormonbehandling, silikoninjektioner och förminskning av adamsäpplet är inte ovanligt. Fullständigt könsbyte är för många en dröm även om kraven är stora och det är dyrt. Man kan inte ändra kön i sitt ID varför det kan vara svårt att få jobb. Servitris, butiksbiträde och bartjej är det vanliga. PC Air började dock anställa kathoeyer som flygvärdinnor 2011. Man har skönhetstävlingar och det kan verkligen vara svårt att tro att detta faktiskt är män. Miss Tiffany Universe är en årlig tävling som hålls i Pattaya. Den sänds i TV och har 15 miljoner tittare. Peter kommer säkert ihåg Nataly som verkligen såg bra ut och Wicke minns nog Poy från Heartbeat som inte spelade i samma division. Nong Toom är en berömd thaiboxerska. Som man gick hon över 300 matcher och blev Lumpini champion. Då kvinnor inte får boxas i Thailand gick hon, efter könsbytet, matcher utomlands. 2008 mötte hon vår världsmästarinna Pernilla Johansson.

I Thailand kan det bli kostsamt att bryta mot lagar som man kanske inte känner till. E-cigaretter har varit förbjudet sedan 2014 och kan ge böter eller fängelse i upp till 10 år. Från och med den 1 februari 2018 är det även olagligt att röka vanliga cigaretter på en mängd populära stränder. Att röka på en strand med rökförbud kan ge böter på upp till 26 000 kronor eller fängelse upp till 1 år. Sedan militärjuntan tog över i Thailand har det blivit hårdare nypor, inte bara när det kommer till cigaretter, utan även den populära drycken öl omgärdas av en något udda lag. Att ta en selfie med en ölflaska kan nämligen resultera i böter på upp till 110 000 kronor eller fängelse på upp till ett år. Om lagen följs eller inte är en annan fråga. Det är olagligt att trampa på både sedlar och mynt av den thailändska valutan. Bakgrunden till denna något udda lag är förmodligen att både sedlar och mynt pryds av bilder på den oerhört populära kung Bhumibol. I Thailand är det olagligt att som man lämna hemmet utan kalsonger.

Men i andra länder finns det betydligt märkligare lagar. I Ohio är det enligt lag förbjudet att supa en fisk full. I Indonesien är straffet halshuggning om man blir ertappad med att onanera. I London är det olagligt att stanna en taxi om man drabbats av pesten. I Kanada får man inte ta bort bandage på offentliga platser. Om du dör i Kina behöver du regeringens tillstånd om du vill reinkarneras. I Amsterdam kan du röka cannabis på allmän plats, men inte tobak. I Storbritannien är det olagligt att dö i parlamentsbyggnaden. I York är det lagligt att mörda en skotte inom stadsmurens gränser, men bara om han är beväpnad med pilbåge. I Schweiz får män inte stå upp och kissa efter klockan 22.00. Kvinnor får inte vara barbröstade i Liverpool, förutom de som arbetar i affärer som säljer tropiska fiskar och i Samoa är det ett brott att glömma sin frus födelsedag.