VACKRA THAILAND

Det finns så mycket vackert att se i Thailand så här är lite fina foton. Det första dom flesta resenärer ser är flygplatsen Suvarnabhumi. Denna vackra flygplats invigdes 2006 och har världens högsta kontrolltorn, 132,2 m. Arkitekt var Helmut Jahn, Murphy/Jahn Architects och entreprenör var ITO JV, ett "joint venture" mellan Italien och Thailand.

Bangkok. Thailands huvudstad sedan 1782 med c:a 12 miljoner invånare. På thailändska heter staden Krung Thep Maha Nakhon, vilket betyder "änglarnas stad", eller Krung Thep i kortform. Den europeiska benämningen Bangkok kommer av Bang Makok, vilket betyder "olivlundarnas stad", och är vad de tidiga kolonialisterna kallade staden. Bangkok har även ett längre ceremoniellt namn: Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit (Änglarnas stad, residens för Indras heliga juvel … världens stora huvudstad, smyckad med nio värdefulla ädelstenar … Gudarnas och de pånyttfödda själarnas hem), vilket gör det till världens längsta ortnamn.

Staden är belägen vid floden Chao Phrayas strand, 40 kilometer norr om Thailandviken. Floden är i Bangkok ungefär 400 meter bred och staden ligger i genomsnitt 5 meter över havet. Bangkok täcker en yta på 1 565,2 kvadratkilometer och hela storstadsområdet är 7 761,5 kvadratkilometer stort.

För den som vill komma bort från trafiken och den allmänna storstadsstressen så bjuder Bangkok på ett flertal fina parker. De största och mest populära parkerna är Lumphini, Sirikit och Rama IX.

Thailand är till ytan lite större än Sverige, 514.000 km2 (450.295 km2). Kuststräckan är nästan exakt lika, 3.219 km (3.218 km) och högsta berget är Doi Luthanon, 2.565 m jämfört med Kebnekaises 2.104 m. Strandbilder kommer senare men här är några fina vattenfall.

Festiviteter.

Songkran Thailands nyår. Mest känd som ”vattenfestivalen”, men detta är faktiskt det traditionella thailändska nyåret. Songkran firas under ett antal dagar i samband med det thailändska nyåret och den helt klart roligaste delen i firandet är dagen då du kan hälla vatten över alla du möter. Så om du befinner dig i Thailand vid denna tid, var beredd på att bli blöt.

Loy Krathong. I november inträffar den mest berömda och vackraste av alla thailändska högtider i Thailand. En Krathong är en liten lotusformad båt av bananblad med ett ljus en rökelsesticka och ett mynt, som sedan skjuts ut i en flod, sjö eller ut i havet. Ceremonin är en hyllning till vattenandarna och botgörelse för alla synder.

Elefantfesten i Surin. En lördag i november arrangeras varje år den stora elefantfesten i Surin i nordöstra landsdelen. Elefanten är ett alldeles särskilt djur i Thailand, både som transportfordon/ arbetsmaskin och symbol. Ett par hundra elefanter går i gemensam parad och man genomför en omfattande uppvisning där elefanter arbetar, spelar fot- och snabelboll, dansar med mera. Ett extra pampigt programinslag är de fullt stridsutrustade elefanterna enligt gammal modell — det handlar om vackert utsmyckade vandrande fästningar.

Thailands Nationaldag 5 dec. Kung Bhumibol Adulyadej (Rama IX) födelsedag

Det finns 40.717 buddistiska tempel i Thailand av vilka 33.902 fortfarande är i bruk. Så det finn en hel del att utforska.

Buddhastatyer. Wat Phra Kaeo är Thailands heligaste tempel och ligger i Royal Palace. Där finns Smaragdbuddhan som egentligen är av jade. Wat Pho har en gigantisk liggande Buddhastaty med en yta av guld, som är hela 46 meter lång och 15 meter hög. Den räknas därmed som den största Buddhastatyn i Thailand. Buddhastatyns fem meter långa fötter är dekorerade med 108 illustrationer i pärlemor, vilka visar olika symboler för Buddha såsom blommor, vita elefanter och tigrar. Antalet illustrationer representerar de 108 positiva handlingar och symboler som hjälpte Buddha att nå perfektion.

Avslutningsvis blir det beach.